Welzijn op Recept voor Amsterdammers

 

Heeft u (lichamelijke) klachten en wilt u graag iets doen om u beter en sterker te voelen, maar weet u niet hoe? Vraag dan bij uw huisarts een doorverwijzing naar Welzijn op Recept!

 

Wat is Welzijn op Recept?

Dingen doen die u leuk of ontspannend vindt, kunnen ervoor zorgen dat u zich lichamelijk beter voelt. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met een (nieuwe) hobby, te bewegen of door mensen te ontmoeten. Soms is het lastig om hier alleen mee aan de slag te gaan. Een welzijnscoach helpt u hierbij.

 

 

Welke activiteiten zijn er?

Er zijn verschillende soorten activiteiten beschikbaar in Amsterdam. Van koken, tuinieren en zingen tot een leesclub, musea bezoeken, sporten of dansen. Hieronder staan een aantal voorbeelden. Met uw welzijnscoach bespreekt  u welk soort activiteiten u graag wilt doen. Er is altijd een activiteit te vinden die bij u past!

Doorverwijzing naar Welzijn op Recept
Heeft u interesse in Welzijn op Recept, vraag dan een verwijzing via uw huisarts of een andere zorgverlener (zoals praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en wijkverpleegkundigen).
U krijgt dan geen recept voor medicijnen of een verwijzing naar een specialist uitgeschreven, maar een recept met een verwijzing naar een welzijnscoach.

Nadat u een verwijzing heeft ontvangen, krijgt u een afspraak met uw eigen welzijnscoach.

In een of meerdere gesprekken bespreekt u met de welzijnscoach wat u wilt gaan doen.
De welzijnscoach weet precies wat er in de buurt te doen is en helpt u om een activiteit te vinden die bij u past. Als u weet wat u wilt gaan doen, dan helpt de coach u ook met het aanmelden voor de activiteit. Vindt u het fijn dat de coach de eerste keer met u meegaat naar de activiteit, dan is dat ook mogelijk. De welzijnscoach helpt en begeleidt u!

Let op: Wilt u gebruik maken van Welzijn op Recept, bespreek dit dan met uw huisarts. Een verwijzing van uw huisarts is noodzakelijk om u verder te kunnen helpen.

Welke activiteiten zijn er?
Er zijn verschillende soorten activiteiten beschikbaar in Amsterdam. Van koken, tuinieren en zingen tot een leesclub, musea bezoeken, sporten of dansen. Hieronder staan een aantal voorbeelden. Met uw welzijnscoach bespreekt u welk soort activiteiten u graag wilt doen. Er is altijd een activiteit te vinden die bij u past!

Sport en bewegen
Bewegen is belangrijk voor mensen. Regelmatig bewegen is niet alleen gezond voor het lichaam, het maakt mensen ook mentaal sterker en veerkrachtiger. Bijvoorbeeld een wandel- of fietsclub, conditietraining, fitness of beweegactiviteiten.

Lichaam en geest
Lichaam en geest werken samen. Daarom is het belangrijk aan beiden voldoende aandacht te besteden. Bijvoorbeeld via Yoga, Thai Chi, Chi Kung of een cursus mindfulness.

Kunst en cultuur
Door te kijken of luisteren naar kunst en muziek, of door zelf iets te maken, kunnen mensen zich beter gaan voelen. Bijvoorbeeld door muziek te maken of samen naar een museum, concert of theater te gaan. Of door deel te nemen aan een cursus tekenen of schilderen.

Ontdekken en doen
Door iets nieuws te leren, voelen veel mensen zich gelukkiger. Bijvoorbeeld door computer- of taalles te volgen, of door lid te worden van een leesclub of koor.

Smakelijke ontmoetingen
Veel mensen genieten van samen een maaltijd voorbereiden en / of opeten. Voorbeeldactiviteiten; lid worden van een eetclub, kookcafé of samen eten met buurtgenoten.

De kracht van de natuur
Buiten zijn in de natuur doet veel mensen goed. Denk aan wandelen in het park of (moes) tuinieren in de buurt.

Maatjes / vrijwilligerswerk
Iets voor een ander doen, zorgt ervoor dat mensen zich beter voelen. De welzijnscoach helpt bij het vinden van passend vrijwilligerswerk. Een maatje – om regelmatig mee op stap te gaan – biedt uitkomst als de stap naar (groeps) activiteiten nog te groot is.