Waarom Welzijn op Recept?


U heeft een drukke praktijk met veel afspraken. Regelmatig ziet u patiënten met klachten zoals vermoeidheid, somberheid, stress en angstklachten. Soms hebben deze klachten een medische oorzaak, soms ligt de oorzaak bij psychosociale problemen zoals eenzaamheid, een ongezonde leefstijl of ‘weinig om handen hebben’. Een groot deel van deze patiënten heeft hiervoor geen medicijnen of een verwijzing naar psychologische zorg nodig.

Wilt u deze patiënten motiveren om hier iets aan te doen, maar weet u niet bij wie u terecht kunt? Denk dan aan Welzijn op Recept.

 

Wat is Welzijn op Recept?


Via Welzijn op Recept kunnen huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners (zoals praktijkondersteuners, fysio- en ergotherapeuten) Amsterdammers met psychosociale problemen verwijzen naar een welzijnscoach. Aan elke huisartsenpraktijk in Amsterdam is één welzijnscoach gekoppeld.

Nadat u een patiënt heeft doorverwezen, vindt er een kennismakingsgesprek plaats tussen de welzijnscoach en uw patiënt. De welzijnscoach onderzoekt  vervolgens via  één of meerdere gesprekken wat uw patiënt graag zou willen doen. Daarna zoekt de welzijnscoach, samen met uw patiënt, naar een leuke activiteit  in de buurt die bij de behoefte  van uw  patiënt  past. Ook helpt  de welzijnscoach uw patiënt met het aanmelden voor de activiteit.Vindt uw patiënt het  fijn dat de coach de eerste keer meegaat naar de activiteit, dan is dat ook mogelijk.

Omdat uw patiënt aan passende activiteiten deel gaat  nemen, verschuift de aandacht van de klachten naar wat men nog wél kan en waar men plezier in kan hebben. Hierdoor gaan uw patiënten zich vaak beter voelen. U bespaart tijd en kunt zich blijven richten op de medische zaken.

 

Wilt u weten bij welke welzijnscoach u terecht kunt?


Op deze kaart kunt u opzoeken welke welzijnscoach en buurtteammedewerker aan uw praktijk verbonden zijn.

Typ in de zoekbalk de naam van uw huisartsenpraktijk. De naam van uw praktijk verschijnt dan als resultaat in beeld. Als u hierop klikt, ziet u de namen en contactgegevens van uw vaste contactpersonen op de kaart.

Uiteraard kunt u – door in te zoomen op de kaart-  ook uw praktijk-locatie opzoeken. Als u de vervolgens de cirkel van uw praktijk aanklikt, ziet u welke vaste contactpersonen aan uw praktijk verbonden zijn.

 

Wat speelt er?

Heeft u een patiënt met sociale problemen? Naast Welzijn op Recept zijn er in Amsterdam nog twee organisaties waarnaar u kunt doorverwijzen, met eigen vaste contactpersonen. Zo werkt u samen met het sociaal domein:

 

Vragen over zorg bieden of krijgen, geld, wonen, gezond leven, werk, ontmoetingen of veiligheid? Waar bijvoorbeeld schuldhulpverlening, dagbesteding of maatschappelijke opvang nodig is? Neemt u dan contact op met het buurtteam in uw buurt. Zie de kaart of wijknetwerken.amsterdam/buurtteams/huisartsen.

 

Sociale of psychische problemen bij kinderen? Hebben ouders vragen over de opvoeding? Is er specialistische jeugdzorg nodig? Neemt u dan contact op met het OKT: oktamsterdam.nl/huisartsen.

 

Ziet u iets op de kaart wat niet klopt? Geef dit dan door via dit formulier.

Voor vragen kunt u terecht bij de stedelijk projectleider Parel Feddema: p.feddema@amsterdam.nl.