training

Diversiteit is meer dan kleur en gender

 

Hoe voer je een gesprek met iemand die in niets op je lijkt? Bureau Vie ontwikkelde een methode die mensen dichter bij elkaar brengt. Dwars door leeftijden, achtergronden, leerstijlen en dagelijks rituelen heen. Zij trainen nu welzijnscoaches.

 

Esma Curuk en Abigail Koopmans

 

5 oktober 2023

 

Diversiteitskaarten

De methode maakt gebruik van negentien diversiteitskaarten. Op de kaarten staat een levensthema afgebeeld. “Diversiteit is meer dan kleur en gender” begint Esma Curuk, mede-eigenaar van en trainer bij Bureau Vie te vertellen. “Het gaat bijvoorbeeld ook over klassenverschillen, levensfasen en je positie in het gezin.”

 

Hoe het werkt? De trainer stelt zich aan de hand van een aantal kaarten voor en vertelt over een dilemma in het leven en hoe diegene dit oploste. Deze werkwijze creëert ruimte voor anderen om soortgelijke verhalen te delen. Of het vormt de aanzet om iemand aan te spreken op diens gedrag.

Jongeren

Op 30 november 2023 lanceert Bureau Vie een set diversiteitskaarten die speciaal ontwikkeld zijn voor jongeren. Het is een samenwerking met het ROC en een kunstenaar. Voor meer informatie: info@bureauvie.nl

Compassie

“De kaarten stimuleren zelfreflectie. We streven we er met onze methode naar dat mensen in staat zijn om meer perspectieven van zichzelf te zien,” licht Curuk toe. “Vanuit hier maak je beter contact met mensen die anders zijn dan jij. Op een speelse manier.  Na wat gisten en rijpen, zien we dat er compassie ontstaat voor zichzelf en elkaar.
En dat levert in bredere zin op, dat je in je werk en in de samenleving veel meer gebruikmaakt van de talenten en potentie van iemand.”

 

“Door de diversiteitskaarten komen de diepere verhalen boven tafel. Dat helpt bij het vinden van waar iemand energie van krijgt, waar het geluk zit.”
Lenie Smit, welzijnscoach