Arrangement kunst & cultuur

Wat betekent het spelen van een muziekinstrument, een bezoek aan een museum of het creëren van je eigen kunstwerk voor je emotionele welzijn? Veel. Activiteiten in kunst en cultuur kunnen mensen precies dat duwtje in de rug geven dat ze nodig hebben om actiever deel te nemen aan het leven, waardoor ze zich zinvoller en gelukkiger voelen.

 

 

Hoe werkt het kunst en cultuurarrangement?

Bij het kunst en cultuurarrangement werkt in bijna alle stadsdelen een welzijnscoach samen met een kunstbemiddelaar. Deze professionele kunstenaar of kunstdocent is goed op de hoogte van het culturele aanbod in de wijk. Van cursussen in dans, muziek, zang, beeldende kunst, beeldhouwen en meer tot een bezoek aan een museum of voorstelling. 

 

De Kunstkaart

Dit rijke en gevarieerde aanbod staat nu op De Kunstkaart. Alle kunstbemiddelaars in Amsterdam werkten eraan mee en gaven plekken en organisaties op waar ze een goede ervaring mee hebben.

 

“Kunstbemiddelaars inventariseren waar iemand interesse in en talent voor heeft. We gaan heel erg uit van wat de Amsterdammer wil en dat proberen we zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen,” vertelt kunstenaar en kunstbemiddelaar Willemijn Voerman. “Hier gaat De Kunstkaart ons bij helpen.”

 

Interesse in De Kunstkaart, of een andere vraag? Mail: welzijnsoprecept@amsterdam.nl

 

 

“Kunst is lekker. Het haalt je uit je comfortzone. Het heeft mij heel goed geholpen”

José Vermeulen

Het ritme van het leven
 

Het begon met voorzichtig tappende voeten en eindigde met een voltallig koor dat in canon het ritme van het leven bezong. De inspiratiemiddag de Kracht van kunst en cultuur maakte een onmiskenbare levenslust los. “Een schilderij of muziek inspireert én maakt mensen aantoonbaar gelukkiger,” beaamt Victor Lamme, hersenonderzoeker.

 

 

Lees hier het hele verhaal over de inspiratiemiddag 

 

“Deelnemers bloeien weer helemaal op”
 

Mensen die door mentale of lichamelijke klachten somber zijn, krabbelen vaak weer op als ze een activiteit ondernemen die bij ze past. Vijf Amsterdamse stadsdelen werken met het arrangement kunst en cultuur, van Welzijn op Recept.

 

Lees hier het hele verhaal uit de praktijk. 

Na knokkelkoorts komt kunst
 

In 2018 loopt de Amsterdamse student Warsha Krishnasing (35) tijdens een vakantie op Sint-Maarten het knokkelkoortsvirus op. Na drie jaar revalideren komt ze via Welzijn op Recept terecht bij een kunstatelier. “Als ik schilder denk ik nergens anders aan.”

 

Lees hier het hele verhaal uit de praktijk.