Veelgestelde vragen

Ik ben Amsterdammer en wil deelnemen. Waar vind ik een welzijnscoach?

Uw huisarts kan u verwijzen naar een welzijnscoach. Hier vindt u de contactgegevens. Komt u er niet uit? Mail dan gerust naar welzijnoprecept@amsterdam.nl.

Voor wie is Welzijn op Recept geschikt?

Welzijn op Recept is bedoeld voor Amsterdammers met enkelvoudige psychosociale klachten, zoals vermoeidheid, somberheid, stress of angst. Een welzijnscoach kan hen motiveren of een steuntje in de rug geven om hun leven weer op te pakken.

Wat kost Welzijn op Recept?

Het inschakelen van de welzijnscoach is gratis voor de hulpvrager. De activiteiten zijn dat niet altijd. Daarom kijkt de welzijnscoach samen met u of uw cliënt naar de wensen en de financiële mogelijkheden.

Wie kan doorverwijzen naar Welzijn op Recept?

In principe kunnen alle eerstelijns hulpverleners een Amsterdammer doorverwijzen naar een welzijnscoach. Zoek bij de desbetreffende huisartsenpraktijk naar de contactgegevens van de welzijnscoach. Informeer altijd ook de betrokken huisarts. 

Wat is het verschil tussen het Buurtteam en Welzijn op Recept?

Welzijn op Recept is er voor mensen met enkelvoudige problematiek die een duwtje in de goede richting nodig hebben. De welzijnscoach is geen hulpverlener, maar iemand die luistert en helpt met zoeken naar mogelijkheden.

Als hulpvraag complexer is, komt het Buurtteam in beeld. Is er bijvoorbeeld sprake van schulden en sociaal isolement? Of heeft uw cliënt hulp nodig bij het invullen van formulieren of het zoeken naar een woning? Dan kan het Buurtteam wellicht iets betekenen. Vind een coach. 

 

Meer informatie over het buurtteam: 

Voor bewoners: https://www.buurtteamamsterdam.nl/ 

Voor professionals: http://wijknetwerken.amsterdam/buurtteams/huisartsen/

Kan een cliënt vaker dan één keer doorverwezen worden naar Welzijn op Recept?

Dat kan, maar alleen als de situatie ingrijpend veranderd is, bijvoorbeeld na een life-event. De huisarts bepaalt of dit het geval is en kan besluiten de cliënt nog een keer door te verwijzen. 

Is er een indicatie nodig voor een verwijzing naar Welzijn op Recept?

Nee. De huisarts of een andere eerstelijns hulpverlener bepaalt of een verwijzing nodig of wenselijk is.

Aan welke indicatoren kan ik zien of iemand geschikt is voor Welzijn op Recept?

Welzijn op Recept is bedoeld voor Amsterdammers met enkelvoudige psychosociale klachten, zoals vermoeidheid, somberheid, stress of angst. Een welzijnscoach kan hen motiveren of een steuntje in de rug geven om hun leven weer op te pakken.

Is Welzijn op Recept er ook voor kinderen?

Welzijn op Recept is bedoeld voor Amsterdammers van 18 jaar en ouder. Voor vragen over gezondheid, ontwikkeling, of sociaalpsychologische problematiek bij kinderen of jongeren, kunt u terecht bij de huisarts of het oktamsterdam.nl.

Ik ben mantelzorger. Waar vind ik een welzijnscoach?

Dat gaat via de huisarts van degene voor wie u zorgt. Hier vindt u de contactgegevens.

Hoe gaat een verwijzing in zijn werk?

Dat wordt uitgelegd in Stappenplan-1 voor professionals en in Stappenplan-2 voor mantelzorgers en welzijnscoaches. 

Voor vragen kunt u terecht bij de stedelijk projectleider Parel Feddema:  welzijnoprecept@amsterdam.nl