training

“Iedereen die met zingevingsvragen zit, verdient begeleiding”

 

Praten over de zin van het leven, waarom is dat zo belangrijk? “Een luisterend oor en een vertrouwelijk gesprek bieden steun en troost. Dat helpt mensen door een moeilijke periode heen,” vertelt Cindy Kooijman, geestelijk verzorger bij Questio, Centrum voor Levensvragen.

 

 

Cindy Kooijman

 

5 oktober 2023

Kooijman traint coaches van Welzijn op Recept, buurtwerkers en vrijwilligers in het sociale domein hoe ze luisteren en een dieper gesprek voeren over existentiële vragen.

“Het leven confronteert mensen op verschillende momenten met fundamentele vragen. Denk aan mensen die ouder worden, chronisch ziekzijn of in de palliatieve fase van het leven terechtkomen. Zij stellen zichzelf als gevolg daarvan vragen als: ‘Waarom overkomt mij dit? Hoe word ik weer gelukkig? Of: Wat voor zin heeft mijn leven gehad?’ Iedereen die met zingevingsvragen zit en er niet meer alleen uitkomt, verdient begeleiding.”

 

Training

De training Levensvragen Signaleren bestaat uit twee dagdelen. Deelnemers leren wat we onder zingeving verstaan, wat levensvragen zijn en hoe je een diepere laag in de gesprekken bereikt. Het eerste dagdeel is vooral theoretisch. Als huiswerk kiezen de deelnemers een casus en analyseren die op vraagstukken rondom zingeving. In het tweede dagdeel leren ze hoe ze een levensvraag signaleren en hierover het gesprek aangaan.

 

“Soms is een casus té complex. Dan is het mogelijk dat de welzijnscoach iemand doorverwijst naar een geestelijk verzorger. Een andere optie is dat de persoon in kwestie via de huisarts of zelf contact legt met Questio, Centrum voor Levensvragen,” aldus Kooijman.

 

Maatwerk

Questio koppelt de levensvraag en de achtergrond van een cliënt aan een geestelijk verzorger met een passende expertise. Kooijman: “Stel iemand van islamitische afkomst zoekt begeleiding. En diegene stelt het erg op prijs als de geestelijk verzorger ook moslim is. Dan houden we daar rekening mee.”
 
Vijftigplussers, iedereen die zich in de palliatieve fase van het leven bevindt én naasten van iemand die gaat sterven, komen kosteloos in aanmerking voor maximaal vijf gesprekken met een geestelijk verzorger.  “Dit regelen wij geheel anoniem met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,” licht Kooijman toe.
 
Als er sprake is van kinderen en jongeren die palliatief zijn, dan werkt de geestelijk verzorger samen met het Netwerk Integrale Kindzorg.

Op 12 oktober en 9 november 2023 vindt de eerstvolgende training Levensvragen Signaleren plaats bij Splendor in Amsterdam. Geestelijk verzorger Cindy Kooijman geeft deze samen met Angelique Wijnberg van Buurtwerk Amsterdam Centrum Oost. Aanmelden kan via: awijnberg@dock.nl