persoonlijk verhaal

Een persoonlijke missie:

Helpen stoppen met roken

 

Welzijnscoach Els Annegarn in Amsterdam Oud-Noord begeleidt mensen die willen stoppen met roken. Succesvol. “Het is het grootste kado dat je iemand kan geven. Het geeft mensen enorm veel zelfvertrouwen. Hun huid gaat weer stralen, ze voelen zich fitter en hebben meer zin om iets te ondernemen.”

16 mei 2025

 

Els Annegarn raakte tijdens haar werk bij de voedselbank onder de indruk van mensen die meerdere problemen hebben – een slechte gezondheid, schimmel in huis, nauwelijks inkomen – en doorgaan met roken terwijl het hart- en vaatziekten veroorzaakt en ontzettend duur is.

 

Stoppen met roken blijkt niet zo eenvoudig. Mensen denken dat ze het niet kunnen. Maar zelfs bij de meest ingewikkelde gevallen lukt het, weet Els uit ervaring. Het afgelopen jaar heeft ze zeker veertig mensen geholpen te stoppen.

 

 

Korte lijnen

In het eerste kennismakingsgesprek vraagt ze uitgebreid naar wat mensen leuk vinden om te doen en wat de redenen zijn om te stoppen. Gezondheidsoverwegingen, een tekort aan geld of een verzoek van de kinderen zijn zoal motivaties die ze hoort.

 

Ze heeft korte lijnen met schuldhulpverleners, trainers in omgaan met stress en legt contact met een stoppen-met-roken-coach. Daarna bereidt ze de deelnemer voor op het stopmoment. Zo stuurt ze berichten rondom de stopdatum en zorgt ze voor een symbolische gereedschapskist. Hierin zitten activiteiten voor de momenten waarop het moeilijk is. De een heeft een legpuzzel van duizend stukjes, een ander neemt een abonnement op de Libelle. Op moeilijke momenten leest ze dan twee pagina’s. Normaal heeft ze hier geen geld voor, maar doordat ze geen sigaretten meer koopt, houdt ze geld over. “Een trek duurt maar een paar minuten, houd ik ze voor,” zegt Els. Door het vertrouwen dat ze opbouwt durven mensen naar haar toe te komen als ze een keer verzaakt hebben. En dan proberen ze het nog een keer.

 

Eenmaal gestopt met roken ervaren mensen minder druk in hun leven: ze voelen zich fitter, hebben meer geld te besteden, meer zin om iets te ondernemen en voelen zich mentaal sterker. Daarom raadt Els Annegarn ook andere welzijnscoaches aan hier aandacht voor te hebben.