Lekker met je handen in de aarde wroeten. Natuurwandelingen op blote voeten of egels spotten in het park. Heeft natuur een helende werking? Jazeker. En daar kunnen meer mensen gebruik van maken. Ook via Welzijn op Recept.
Welzijnscoaches kunnen doorverwijzen naar groeninitiatieven die Welzijn op Recept Amsterdam in kaart bracht. Deze plekken hebben begeleiders met een sociaal hart, die aandacht hebben voor de buurtgenoten die dat nodig hebben. Zoals (moes)tuinen en natuurworkshopaanbieders. Deze kunnen kansrijk zijn voor deelnemers van Welzijn op Recept met een voorliefde voor tuinieren of die op een andere manier genieten van de natuur.
“Als je buiten beweegt in het groen, dan werkt dat stresverminderend. Letterlijk met je handen in de aarde zitten, geeft je rust. Plus de natuur prikkelt je zintuigen”, vertelt Kirsten Kramer, die De kracht van de natuur in Amsterdam begeleidt. “Als je je verdiept in de details van een plantje, dan helpt dat om je in het hier en nu terug te brengen. En als je dit samen met anderen doet, dan smeedt dat een band.”
“Juist als je in contact staat met de natuur, voel je dat je onderdeel uitmaakt van iets groters dan jezelf. Je voelt dat je er mag zijn en ertoe doet.”
Kirsten Kramer, projectleider De kracht van de natuur
In de oosthoek van Amsterdam-Noord, waar het pontje naar het KNSM-eiland heen en weer vaart, staat het houten paviljoen van De VerbroederIJ. Dit café-restaurant met strand, varkensverblijf en moestuin is een goed voorbeeld van een sociaal groeninitiatief waar Welzijn op Recept naar kan doorverwijzen. “Als je met je handen in de grond zit te wroeten, stimuleer je de aanmaak van een gelukstofje in je hersenen.”
Lees het verhaal van De VerbroederIJ, voorbeeld van een groeninitiatief
Na een leven van werken op de Zuidas, duurzaam ondernemen, surfen, snowboarden en reizen over de wereld zoekt Kirsten Kramer door de steek van een insect noodgedwongen de vertraging en de natuur op. Nu begeleidt ze De kracht van de natuur voor Welzijn op Recept.